Interview met Wouter

“Iedere dag kan ik wel een paar momenten voor me halen waardoor ik denk: hier doe ik het voor”

Wouter geeft Natuurkunde op de osg Hugo de Groot. In dit artikel vertelt hij wat ‘de Hugo’ volgens hem voor school is en hoe hij zijn rol als docent ziet.

De Hugo is een gezellige school waar we het beste uit de leerlingen proberen te halen. Het is een mooie afspiegeling van de wijk. Wat het lesgeven hier zo leuk maakt, is dat het niet formeel is. We staan midden in Rotterdam Zuid en zijn onszelf. Dat past bij mij!

De band met de leerlingen is heel bijzonder. Het is eigenlijk veel meer dan alleen maar leraar en leerling zijn, het is meer een gevoel van ‘we doen dit samen’. De kinderen op deze school kunnen misschien iets meer sturing gebruiken dan gemiddeld. Dat maakt het juist leuk, want je kunt ze ook meer op gang helpen en om dat met elkaar te doen, maakt het extra mooi. Dat was ook mijn drijfveer toen ik hier begon. Een mooie school betekent ook een mooi Rotterdam Zuid.

Écht verschil maken voor de leerlingen geeft me een ontzettend goed gevoel. Het is de reden waarom ik het onderwijs ben ingegaan. Deels omdat ik zelf ook heb ervaren dat een docent in mijn middelbare schooltijd super veel voor mij betekend heeft. En dat geef ik op deze manier graag een beetje terug.

Je moet wel sterk in je schoenen staan hier, maar als je laat zien dat jij je mannetje kan staan, dan heb je het gemaakt en doen de kinderen bijna alles voor je. Je bent niet alleen docent maar hebt ook een voorbeeldrol. Misschien ben je hier iets meer opvoeder dan op een andere middelbare school. Echt, iedere dag kan ik wel een paar momenten voor me halen waardoor ik denk: “hier doe ik het voor”.

Het mooiste compliment dat ik ooit kreeg is: ‘meneer u kijkt echt naar ons en niet naar de cijfertjes’. Leerlingen geven vaak een glimlach of een ‘hallo meneer!’. Dit gebeurt op school, maar ook als ik leerlingen die van school zijn later nog eens tegenkom. Blijkbaar heb ik iets voor ze kunnen doen en voelen ze zich gewaardeerd. Dat blijft ze dan bij, mooi vind ik dat.

Onze vacatures

Ben jij op zoek naar een nieuw avontuur in een uitdagende en dynamische omgeving? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wil je nog een interview lezen?

Menu