Interview met Esther

“Als ik mijn leerlingen het gevoel kan geven dat ze gezien worden en dat ze er mogen zijn, dan heb ik mijn werk goed gedaan”

Esther geeft Nederlands aan de internationale schakelklassen op de osg Hugo de Groot. In dit artikel vertelt ze wat ‘de Hugo’ volgens haar voor school is en hoe zij haar rol als docent ziet.

Op de Hugo de groot komen alle nationaliteiten samen in een warme en gezellige omgeving. De ISK (Internationale Schakel Klas) vormt voor leerlingen een eerste thuis in Nederland en dat maakt het zo mooi om hier les te geven. Als hun eerste docent in Nederland ontwikkel je een bijzondere band met de leerlingen. Ze beginnen vaak met minimale kennis van de taal, maar tegen de tijd dat ze klaar zijn voor het reguliere onderwijs, staan ze zelfverzekerd op eigen benen. Dat geeft veel voldoening.

Wat mij drijft om hier op de Hugo les te geven, is de kans om een verschil te maken in het leven van jonge mensen die net in Nederland zijn aangekomen en vastberaden zijn om iets van hun leven te maken. Het is ongelooflijk mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan hun toekomst. De trots die straalt van onze leerlingen wanneer ze na een paar jaar de school verlaten, is hartverwarmend. Het maakt me heel trots om te weten dat de ISK de basis heeft gelegd voor hun ontwikkeling.

Soms vergeet ik hoe groot de impact is die ik heb op hun leven, totdat ik een oud-leerling tegenkom die me vertelt hoe ik hun eerste docent in Nederland was en hoeveel mijn vriendelijkheid voor hen betekende.

Mijn belangrijkste doel, naast het verbeteren van hun Nederlands, is om ervoor te zorgen dat de leerlingen zich veilig voelen. Veel van hen komen uit onveilige situaties en een verhuizing naar een ander land kan traumatisch zijn. Als ik mijn leerlingen het gevoel kan geven dat ze gezien worden en dat ze er mogen zijn, dan heb ik mijn werk goed gedaan. Dit is mijn motivatie om elke dag met heel veel zin naar mijn werk te gaan.

Onze vacatures

Ben jij op zoek naar een nieuw avontuur in een uitdagende en dynamische omgeving? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wil je nog een interview lezen?

Menu