Nuno Gomes da Silva Neto

“Je wordt hier uitgedaagd het beste uit jezelf te halen.”

In dit interview kijkt Nuno Gomes da Silva Neto terug op zijn tijd op de Hugo. Hij vertelt over zijn toekomstplannen en geeft zijn advies aan kinderen die op dit moment een middelbare school moeten kiezen. Nuno heeft 2,5 jaar geleden zijn havodiploma op de Hugo gehaald. Hij is geboren in Portugal en is in 2010 naar Nederland verhuisd.

Je bent pas sinds 2010 in Nederland. Hoe komt het dat je toch zo goed Nederlands spreekt?

Ik begon bij de Hugo in de ISK, de internationale schakelklas. Daar heb ik in korte tijd de taal geleerd. Daarna ben ik snel in een reguliere klas op de Hugo terecht gekomen. Op de Hugo wordt extra aandacht besteed aan de basisvakken: wiskunde, Engels en Nederlands. Hoewel ik binnenkwam met een taalachterstand, merk ik nu op mijn studie dat ik beter Nederlands spreek dan de gemiddelde student.

Hoe zou jij de Hugo omschrijven?

Een heel warme school, echt een tweede thuis. In de pauze en na school is het erg gezellig, je maakt hier makkelijk vrienden. De lessen zijn ook leuk, hoor, maar je moet dan wel hard werken. Het niveau is best hoog. De docenten zijn er altijd om je te helpen, maar vooral om te zorgen dat je het later, na je schooltijd, zelf kan redden.

Toen we op school zaten vonden mijn vrienden en ik de Hugo daarom soms best streng, maar achteraf was de Hugo een droom. We missen de school en de leraren allemaal heel erg.

Wat maakt de docenten op de Hugo zo bijzonder?

De docenten hebben veel geloof in de leerlingen. Ze willen je echt helpen iets te bereiken in de toekomst. Je wordt hier écht uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen. Ze sporen je ook aan om je al vroeg voor te bereiden op keuzes voor je toekomst, wat je wil gaan studeren en wat voor werk je later wil doen.

Daarnaast is de Hugo bijzonder betrokken bij de leerlingen. Docenten werken hier met hun hart. Als je ergens mee zit, kun je altijd bij ze binnenlopen. Soms blijven ze na de laatste bel zelfs hangen om leerlingen te helpen of extra uitleg te geven. Stiekem ben ik wel trots op onze docenten!

“Je wordt hier écht uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen.”

Wat waren je hoogtepunten op de Hugo?

Ik vergeet het eerstejaarskamp nooit meer, aan het eind van het brugklasjaar. Je hebt dan al veel vrienden gemaakt, dat maakt het extra leuk. Daarbij leer je iedereen nog beter kennen, ook leerlingen met wie je normaal niet zoveel omgaat. Hierdoor wordt de groep nog hechter. Ik denk dat de sfeer op school mede daarom altijd zo goed is.

Verder vond ik de schoolfeesten altijd geweldig. Vooral het kerstgala en het eindfeest, dan kon je even lekker losgaan. Voor het kerstgala hadden we ieder jaar met de hele klas een kerstdiner, waarbij iedereen wat meenam uit de eigen cultuur. Dat was iedere keer weer een feestmaal!

“Ik wil graag helpen de wereld een stukje eerlijker en veiliger te maken.”

Wat ben je na je tijd op de Hugo gaan doen?

Ik volg de hbo-studie Bestuurskunde in Den Haag. Daarbinnen doe ik een minor aan de politieacademie. Na mijn studie wil ik ook een paar jaar bij de politie gaan werken, dat wil ik al sinds mijn jeugd. Ik rende als kind altijd naar het raam als ik een sirene hoorde, om te zien wat er aan de hand was.

Ik ben ook nog lid van de jongerenadviesraad van de gemeente Rotterdam, Young010. Daarin geven ik en mijn collega’s de gemeente advies over hoe ze jongeren in de stad kunnen helpen. In de toekomst wil ik misschien de politiek in. Of ik ga werken bij Interpol, een internationale politieorganisatie, dat lijkt me heel gaaf. Ik wil graag helpen de wereld een stukje eerlijker en veiliger te maken.

Wat is je advies voor leerlingen die nu in groep 8 zitten?

Je moet voor de Hugo kiezen! Je kan hier echt genieten van je middelbareschooltijd, je maakt hier makkelijk veel vrienden en het onderwijs is heel goed. Daarnaast staat iedereen hier altijd voor elkaar klaar.

En doe goed je best op de middelbare school. Hoe harder je nu werkt, hoe groter jouw voorsprong en hoe mooier jouw toekomst. Het niveau is misschien best hoog, maar daar profiteer je van in de rest van je leven.

Wil je nog een interview lezen?

Hans Leentjes
Faïz Butt
Menu