Firdaous Ajbilou

“Ik kan alles aan, dat heb ik hier geleerd!”

In dit interview kijkt Firdaous Ajbilou terug op haar tijd op de Hugo. Ze vertelt over haar toekomstplannen en geeft haar advies aan kinderen die op dit moment een middelbare school moeten kiezen. Firdaous heeft vorig jaar haar havodiploma gehaald op de Hugo, maar is nu alweer terug als docent-assistent.

Waarom heb je ooit gekozen voor de Hugo?

Dat was eigenlijk best bijzonder! Mijn oudere broer en zus zaten ergens anders op school, maar ik had van mijn buurjongen gehoord hoe leuk de Hugo was. Met mijn basisschool waren we op veel scholen gaan kijken, maar ik voelde me nergens meteen thuis. Toen ik op de Hugo kwam, voelde ik meteen: Dit is het!

Waar kwam dat denk je door?

Het was zo’n mooi groot gebouw, ik vond de kluisjes heel tof, die waren heel kleurrijk en vrolijk. En ik ben Harry Potter fan, dus dan is de Hugo sowieso al geweldig, want ik vond het een beetje op Zweinstein lijken.

Daarnaast waren de docenten op de open avond ongelofelijk leuk, de sfeer was hier zo goed, dat voelde je gewoon. Het is echt jammer dat basisschoolleerlingen dat dit jaar niet zo kunnen meemaken als toen.

“Toen ik op de Hugo kwam, voelde ik meteen: Dit is het!”

Was de school ook zoals je had verwacht?

Absoluut! De sfeer was vooral geweldig. Ik denk dat het komt omdat we een mavo/havo/vwo/gymnasium school zijn, maar iedereen gaat hier met elkaar om, ongeacht je schooladvies of je leeftijd. In de eerste klas ging ik soms al om met leerlingen uit de zesde.

De Hugo is voor mij een ‘safe space’: je bent welkom, je voelt je hier thuis. Je spreekt mensen heel gemakkelijk aan, omdat je elkaar goed kent. Het gebouw is best groot, maar de school is vrij klein. Je krijgt daardoor meer persoonlijke aandacht, je bent niet anoniem.

Wat is je het meest bijgebleven van je schooltijd?

Ik was lid van Team Hugo. Daarmee helpt een groep leerlingen mensen in de buurt die dat nodig hebben, bijvoorbeeld eenzame ouderen. Dat was altijd ontzettend leuk. Met heel Team Hugo, en nog een hoop andere leerlingen en docenten, hebben we meegedaan aan de Nacht van de Vluchteling: 40 kilometer lopen, van Rotterdam naar het Binnenhof in Den Haag. Dat was zó indrukwekkend! Iedereen had hetzelfde doel, de sfeer was zo speciaal, dat zal ik nooit vergeten.

Heb je nog meer hoogtepunten meegemaakt?

Jazeker! Met mijn klas ben ik een paar keer op reis geweest. De eerste keer naar Tsjechië, de tweede keer naar Berlijn. Dat vond ik zo’n geweldige stad, ik ben er geloof ik verliefd op geworden. Ik vond het sowieso heel leuk op de Hugo. Tijdens mijn schooltijd had ik al soms momenten dat ik om me heen keek en dacht: ik ga dit zó erg missen als ik straks klaar ben!

Heel lang heb je het niet gemist, je bent nu al terug!

Inderdaad! Best snel nadat ik van school was, vroeg een docent me of ik niet op de Hugo zou willen werken. Omdat ik hier zelf heb gezeten, kan ik leerlingen extra goed helpen. Het leek me ontzettend leuk om te doen, dus ik zei direct ja! Het is wel gek om opeens weer op school te lopen. Maar het is geen verrassing. Sommige docenten voorspelden al dat ik hier ooit docent Engels zou worden. Wie weet gaat dat ook gebeuren.

“Ik kan alles aan, dat heb ik hier geleerd.”

Is dat je ambitie, leraar worden?

Ik zou wel geschiedenisdocent willen worden, maar het is moeilijk om daarin een baan te vinden. Voor docent Engels geldt eigenlijk hetzelfde. Het liefste wil ik gaan studeren, aan de universiteit. Iets met cultuur of geschiedenis spreekt mij erg aan.

Welke lessen heb je geleerd op de Hugo?

De Hugo heeft mij het zelfvertrouwen gegeven wat ik vroeger niet altijd had. Op de basisschool was ik heel stil, nu praat ik de hele dag door. Op de Hugo heb ik zo veel verschillende mensen ontmoet en ze waren allemaal best heel lief en open. Daarom was het makkelijk om vrienden te maken. Ik voel me nu zelfverzekerd. Ik heb het gevoel dat ik klaar ben voor de toekomst, want ik kan alles aan, dat heb ik hier geleerd.
Welk advies heb je voor leerlingen die nu in groep 8 zitten?

Kies voor de Hugo. Je leert hier alles wat je nodig hebt, om klaar te zijn voor de toekomst. En help elkaar op de middelbare school, ondersteun elkaar. Dan is het veel leuker op school. Als het een vriend of vriendin even niet lukt, help ze dan. Samen kun je alles aan!

Wil je nog een interview lezen?

Nuno Gomes da Silva Neto
Faïz Butt
Menu