Faïz Butt

“Het motto was altijd: ‘een school met ambitie’. Nou, dat maken ze hier wel waar.”

In dit interview kijkt Faïz Butt terug op zijn tijd op de Hugo. Hij vertelt over zijn toekomstplannen en geeft zijn advies aan kinderen die op dit moment een middelbare school moeten kiezen. Faïz heeft 5 jaar geleden zijn havodiploma op de Hugo gehaald en is inmiddels klaar met zijn hbo-opleiding.

Je bent pas 21, maar je bent al klaar met je hbo-studie. Dat heb je snel gedaan!

Dat klopt. Ik heb de havo binnen 5 jaar gehaald, dat was een doel wat ik mezelf had gesteld.  Hetzelfde geldt voor mijn hbo-opleiding, die heb ik binnen vier jaar afgemaakt.

Waarom denk je dat het zo snel is gegaan?

Ik denk door mijn motivatie. Ik ben begonnen op de mavo. Meteen, op de eerste dag, heb ik aangegeven dat ik graag op de havo wilde komen; dat niveau kon ik aan. Die ambitie heb ik binnen een half jaar waargemaakt, na de kerstvakantie ging ik verder op de havo. Ik geloof dat je heel ver kan komen, als je weet wat je wil en je daar je best voor doet.

Wat is de Hugo volgens jou voor school?

Ik zou de Hugo omschrijven als gezellig en divers. Er gebeurt een hoop. Het is dus vaak erg leuk, maar je moet wel hard werken, hoor. Het niveau is hoog, maar daar heb je wel wat aan.

Het motto was altijd: ‘een school met ambitie’. Nou, dat maken ze hier wel waar.

Je krijgt goede begeleiding, ik heb hier discipline geleerd. De Hugo wil leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op het vervolgonderwijs en wat daarna komt. Het is nu één van de beste scholen van Rotterdam-Zuid. Dat is vroeger wel eens anders geweest, dat is knap van de school.

Hoe vond je de docenten?

Onze docenten zijn echt trots op de leerlingen. Ze geloven in je en hebben hoge verwachtingen van wat jij kunt. Ze begrijpen hier goed wat je nodig hebt om het later in je leven goed te doen. Vooral de basisvakken zijn heel goed georganiseerd, daar heb ik nu nog steeds veel aan. Mijn schrijfvaardigheid was bijvoorbeeld vaak beter dan die van mijn medestudenten op het hbo.

Wat was een echt hoogtepunt op de Hugo?

Toen ik mijn diploma haalde. De uitreiking was buiten in de tuin, dat was echt geweldig. Als het lekker weer was hadden we sowieso weleens buiten les, ontzettend leuk. De school ligt midden in een klein parkje en je kan buiten basketballen, voetballen en pingpongen. Als de zon schijnt is het altijd feest.

Wat wil je gaan doen, nu je klaar bent met je studie?

Ik weet al best lang wat ik wil worden. Ik was ook goed voorbereid op mijn studiekeuze, ik wilde geen jaar verliezen. Dat kan je vermijden als je goed om je heen kijkt en dingen uitprobeert. Ik ging in de vierde klas bijvoorbeeld zelf al kijken bij de Hogeschool Rotterdam.

Ik wil graag ondernemer worden, met een technisch bedrijf. Dat wil ik eigenlijk al van jongs af aan. Dat hadden ze op de Hugo snel door, daar probeerden ze me bij te helpen. Ik kon hier fouten maken, niet alles hoeft in een keer te lukken. Je mag op de Hugo van je fouten leren. Het is een echte oefenplaats.

Heb je naast je studie nog andere dingen gedaan?  

Ja! Ik heb stage gelopen op het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam op de afdeling water. Het was een circulaire stage, die onder andere ging over besparing en hergebruik. Ik werkte toen in de Rotterdam, het hoofdkwartier van de gemeente op de Kop van Zuid. Het uitzicht over de stad is daar fantastisch. ‘Wat ze zeggen is waar hè, Rotterdam is echt mooier dan Parijs.’

Ik werk ook nog als jongerenwerker bij Thuis op Straat. Zo kan ik wat teruggeven aan de maatschappij. De betrokkenheid met mijn omgeving en iets terug willen doen, komt vanuit mezelf, maar wordt ook gestimuleerd op de Hugo. Dat past ook bij de Hugo.

Hoe is het om voor een dagje terug te zijn op de Hugo?

Heel leuk! Nu ik hier terug ben voel ik me meteen weer thuis. Ik moet ook steeds denken aan hoe het was, dat zijn mooie herinneringen. Ik wil ook best vaker terugkomen. Ik heb me beschikbaar gesteld om leerlingen te helpen met tips en tricks voor hun eigen voorbereiding op de toekomst. Ik zou nieuwe leerlingen daar graag bij helpen.

Ik ben ook even langsgelopen bij de lunchdame, Fariël. Geweldig dat zij er nog is, want ze maakt de lekkerste broodjes van Rotterdam!

Welk advies geef je aan leerlingen die nu in groep 8 zitten?

Begin vroeg met je voorbereiding op de toekomst. Ga de wereld verkennen, ervaar wat er allemaal mogelijk is. Pas dan kun je bepalen wat je later wil doen en wie je wil zijn.

Wil je nog een interview lezen?

Hans Leentjes
Firdaous Ajbilou
Menu