Wie was Hugo de Groot?

Rechtsgeleerde

Hugo de Groot (Delft, 10 april 1583 – Rostock, 28 augustus 1645) was een Nederlands rechtsgeleerde en schrijver. Hij was een begaafde jongeman; zo kon hij al vanaf zijn achtste jaar dichten in het Latijn en vertaalde hij ook al op vroege leeftijd Griekse en Latijnse boeken. De jeugdige Hugo de Groot ging reeds op elfjarige leeftijd studeren aan de Universiteit van Leiden en hij promoveerde op 15 jarige leeftijd in de rechten.

De Groot schreef Latijnse tragedies, theologische verhandelingen en Nederlandse gedichten. Zijn belangrijkste werken liggen echter op historisch en juridischgebied. Zijn beroemdste werk is De iure belli ac pacis (Over het recht van oorlog en vrede) uit 1625. Dit werk vormt de basis voor het moderne volkenrecht. Hugo de Groot is ook bekend vanwege zijn pleidooi voor de vrije toegang tot de zee het Mare Liberum (1609), dat de basis vormt van het huidige internationale zeerecht.

Hedendaagse rechtsgeschiedkundigen beschouwen Hugo Grotius als een van de grootste juristen ooit, zijn invloed op het internationaal publiekrecht is immens.

Slot Loevestein

Even na 1610 laaiden er in Nederland godsdienstige twisten op die tot in de politiek werden uitgespeeld. Na een aantal jaren wordt Hugo de Groot op 5 juni 1619 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Omdat Hugo de Groot mocht blijven studeren in de gevangenis mocht hij een kist met boeken ontvangen. Hugo de Groot oefende hoe hij zich het beste in de kist kon verstoppen, want hij wilde via deze kist ontsnappen.

Op 22 maart 1621 ontsnapt Hugo de Groot uit zijn gevangenis in Slot Loevestein. Op deze dag is het jaarmarkt in Gorinchem, en de gevangenisbaas is weg. Zijn vrouw legt zijn boeken in het bed, zodat het lijkt of Hugo ziek in bed ligt. Met alleen zijn ondergoed en zijden kousen aan kruipt hij in de kist. Eenmaal in Gorinchem verkleedt Hugo zich in metselaarskleren en vlucht naar Antwerpen. Vandaar vertrekt hij naar Parijs. Na met zijn vrouw in diverse Europese landen te hebben gewoond, vertrekt Hugo de Groot in maart 1645 vanuit Stockholm naar Lübeck (Duitsland).
Zijn schip lijdt echter schipbreuk bij het oversteken van de Oostzee. Hugo komt veilig aan wal, maar ver naar het oosten. Te paard reist hij richting Lübeck, maar uitgeput bereikt hij Rostock. Hugo de Groot overlijdt op 28 augustus 1645 te Rostock. Hij ligt begraven in de Nieuwe Kerk te Delft.

Scroll to top